Jamsil Spor Kompleksi’nin Yeniden Geliştirilmesi İçin Minimum 50.000 Kişilik Kubbe Stadyumu Gerekli
Japonya’daki Tokyo Dome, JR Suidobashi İstasyonu’nun doğu çıkışına 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Japonya’nın 1988’de açılan ilk kubbe stadyumudur ve 55.000 kişiyi ağırlayabilen büyük bir stadyumdur. Popüler şarkıcıların büyük performanslarına ev sahipliği yaptığı için dünyaca ünlü bir cazibe merkezidir. BTS ve Big Bang gibi Kore Dalgası yıldızları da burada sahne aldı.
Prestijli bir Japon profesyonel beyzbol takımı olan Yomiuri Giants tarafından kullanılıyor ve aynı zamanda Lee Seung-yeop geçmişte ekibinin bir üyesiyken birçok Koreli beyzbol hayranının ziyaret ettiği bir yer. Beyzbol genellikle önce gelir, ancak oyunun olmadığı günlerde kubbeyi kişisel olarak gezebilirsiniz. Restoranlar, fast-food restoranları ve hediyelik eşya dükkanları yer almaktadır, böylece aynı gün içinde uygulama üzerinden herhangi bir sıkıntı yaşamadan çeşitli şeyler yaşayabilirsiniz.
Fark etmiş olabileceğiniz gibi, kubbe stadyumların çekiciliği, çok amaçlı olmalarıdır. Her hava koşulunda açılıp kapanan stadyum sayesinde, kelimenin tam anlamıyla yarım küre şeklinde bir tavandır. Başlangıçta beyzbol için yapıldı, ancak kullanımının büyük ölçekli canlı performanslarla daha fazla parladığını söylemek abartı olmaz. Performans altyapısı bu kadar iyi kurulmuş.
BTS Gibi Küresel Egemenliğe Ve Kore Dalgası’nın Durumuna Uygun Bir “100 Yıllık Dünya” Kubbesi İnşa Etmek Esastır
Tokyo Dome’a ek olarak, Osaka Kyocera Dome, Nagoya Dome, Fukuoka Yahoo Okudom, Sapporo Dome ve Seibu Adası var. 30.000’den az 100.000’e kadar barındırabilir. Bence Gocheok Kubbemizi düşünmek güzel olurdu. Hallyu şarkıcıları büyük ölçekte performans sergilediklerinde, genellikle kubbe stadyumlarında olmak üzere genellikle dört veya altı kubbe turu yaparlar.
BTS, COVID-19 pandemisinden hemen önce Japonya’da bir dome turu yaptı. Bu tüm hava koşullarına uygun kubbe stadyumlarına ek olarak, Japonya ülke genelinde 47 Dodobu vilayetinde çok çeşitli performans salonlarına sahiptir. Seyircinin büyüklüğüne bağlıdır ve genellikle salonları, arenayı, kubbeyi ve stadyumu sırayla görebilirsiniz. İyi bir içeriğe sahip olmanıza rağmen konser salonu olmadığı için kiralamakta zorluk çekenler için imrenilecek bir konu.
Ekonomik Etkilere Gömülen Çözülmeyen Gayrimenkul Yeniden Geliştirme
Seul’deki Jamsil Stadı’nın yeniden yapılanmasının 2023’te başlayacağı haberleri geçtiğimiz günlerde dikkatleri üzerine çekmişti. Seul Büyükşehir Belediyesi, proje uygulayıcısı için tercih edilen bir teklif sahibinin seçimi de dahil olmak üzere tasarıyı genel oturuma geçirdi. Ama dikkat edilmesi gereken bir şey var. Yeniden geliştirirken aklınızda bulundurmanız gereken yeni bir beyzbol stadyumu şeklidir. Ne yazık ki kubbe stadyumun yapımına sadece ekonomik etkiler gömüldüğü için kimse dikkat etmiyor.
Plana göre, genel stadyum istasyonunun hemen önünde bulunan Jamsil Beyzbol Stadyumu, Olimpiyat Ana Stadı’nın kuzeybatısına (Han Nehri yakınında) taşınacak. Plan, Han Nehri ve Tancheon’a bakarken beyzbol izledikten sonra Han Nehri Parkı’nda boş zamanın tadını çıkarabilmeniz için eskiyen spor tesislerini yeniden inşa etmektir. Pembe bir plan gibi geliyor ama bu sadece pop kültürü bilmeyen insanlar için bir slogan.
BTS ve diğer Kore Dalgası şarkıcılarını dünyanın gururu olarak koyarken, Gocheok Dome 35.000 sandalyeye sahip tek. Birini kıskanırsanız kaybedersiniz diye bir söz vardır ama Japonya’ya kıyasla bu gerçekten utanç verici. Yeniden geliştirme, yalnızca kentsel işlevlerin yeniden canlandırılmasıyla ilgili olmamalıdır. En azından dünyanın imrendiği bir popüler kültür santraliyse, “100 yıllık bir dünya” ile tanıtılması gerekiyor.