Kore Hükümeti Dijital Seks Suçlarını Durduramadığı İçin Uluslararası Bir İnsan Hakları Örgütü Tarafından Eleştirildi
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün web sitesinde 16 Haziran 2021’de yayınlanan 96 sayfalık devasa bir raporda, New York merkezli uluslararası insan hakları savunuculuğu sivil toplum örgütü, Güney Kore’nin en rahatsız edici sorunu olan dijital seks suçlarını ağır bir şekilde eleştirdi.
Raporda, casus kamera ve ilgili dijital seks suçlarının sayısı 2008 ile 2017 arasında on bir kat artarken, hükümet ve yasal makamların bu tür davaları ele alma konusunda çok hoşgörülü davrandığına dikkat çekildi.
2008’de, Güney Kore’deki seks suçu kovuşturmalarının yüzde 4’ünden daha azı yasadışı film çekimi içeriyordu. 2017 yılına kadar bu davaların sayısı 585’ten 6.615’e çıkarak on bir kat arttı ve cinsel suç kovuşturmalarının yüzde 20’sini oluşturdu. Dijital seks suçlarına yönelik kamuoyunun dikkatinin çoğu, başlangıçta tuvaletler, soyunma odaları ve oteller gibi yerlerde görüntüleri gizlice kaydetmek için küçük kameraların (“casus kameralar”) kullanılmasıyla sağlandı ve kameraları yerleştirenler bazen cinsel istismar görüntülerini satarak para kazanıyorlardı.
— Human Rights Watch
Dijital seks suçlarından kurtulanlarla ve uzmanlarla yapılan 38 röportajın yanı sıra mağdurlarla yapılan çevrimiçi ankete dayanan rapor, “Hedeflenen kadınlar ve kızlar adalet önünde büyük engellerle karşı karşıya” diyor.
Polis genellikle şikayetlerini kabul etmeyi reddediyor ve zararı en aza indirerek, onları suçlayarak, görüntülere duyarsız davranarak ve uygunsuz sorgulamalara girerek taciz edici şekillerde davranıyor. Davalar ilerlediğinde, mağdurlar davaları hakkında bilgi almak ve seslerini mahkemeye duyurmak için büyük mücadeleler veriyor.
2019’da savcılar, cinayet davalarının yüzde 27,7’si ve soygun davalarının yüzde 19’una kıyasla cinsel dijital suç davalarının yüzde 43,5’ini düşürdü. 2020’de hakimler genellikle düşük cezalar veriyor, rızaları olmadan mahrem görüntüleri yakalamaktan hüküm giyenlerin yüzde 79’u ertelenmiş bir ceza, para cezası veya bu ikisinin bir kombinasyonunu alıyor. Yüzde elli ikisi yalnızca ceza ertelemesiyle davayı atlatıyor. Mağdurların adalet sisteminde karşılaştıkları sorunlar, kadın polis, savcı ve hakim eksikliği nedeniyle daha da kötüleşiyor.
— Human Rights Watch
Rapora göre, Kore’deki görünüşte hiç bitmeyen dijital seks suçları, cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kadın hakları geçici eş direktörü ve raporun yazarı Heather Barr, “Güney Kore’deki dijital seks suçlarının temel nedeni, kadınlar ve kızlar hakkında yaygın olarak kabul edilen zararlı görüşler ve davranışlardır” dedi.
Güney Kore hükümeti ve Ulusal Meclis… dijital seks suçlarını besleyen ve normalleştiren derin toplumsal cinsiyet eşitsizliği biçimleriyle mücadele etmekte başarısız oldu. 2021 Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Uçurumu sıralamasında Güney Kore, ekonomik katılım ve herhangi bir gelişmiş ekonominin fırsatı konusunda en büyük uçurumla 156 ülke arasında 102. sırada yer aldı… (Maalesef Türkiye bu sıralamada 133. sırada) ‘Güney Kore’deki dijital seks suçlarının temel nedeni, yaygın olarak kabul edilen zararlı görüşlerdir. Barr, “Hükümetin acilen ele alması gereken kadın ve kızlara yönelik davranış ve davranışlar” dedi. “Hükümet yasayı kurcaladı ama kadın ve erkeğin eşit olduğuna ve kadın düşmanlığının kabul edilemez olduğuna dair açık ve güçlü bir mesaj paylaşmadı.”
Reuters, kendi raporunda ve Güney Kore dijital seks suçu meselesinde, ülkeyi “casus kameranın küresel merkez üssü” olmakla suçladı.
Güney Kore, casus kameranın küresel [merkez üssü] haline geldi… Kurbanlar, polis ve diğer adalet yetkilileriyle karşılaşmaları ve kanıt toplamaları için internette kendi görüntülerini bulma beklentisiyle daha fazla travma geçiriyor ve “istismarın içine düşüyor”.
— Reuters
“2019 Burning Sun Skandalı”ndan “2020 N. Oda Seks İstismarı Davası”na kadar, Güney Kore’de dijital seks suçlarının yaygın olduğunu ve ulusun casusluğa karşı devam eden kameralar ve casus kameralarla yasa dışı olarak çekilen fotoğraf ve videoların dağıtımı konusunda güçlü bir mücadele verdiğini iddia etmek bir hayli zor.
Barr, “Dijital seks suçları Güney Kore’de o kadar yaygın ve korkulan bir hale geldi ki, tüm kadınların ve kız çocuklarının yaşam kalitesini etkiliyor” dedi. Kadınlar ve kızlar bize umumi tuvaletleri kullanmaktan kaçındıklarını ve halka açık yerlerde ve hatta evlerinde gizli kameralardan endişe duyduklarını söylediler. Dijital seks suçlarından kurtulan ürkütücü sayıda kişi intiharı düşündüklerini söyledi.”
— Human Rights Watch
Koreliler, “uluslararası haber nedeniyle aşağılanmış” olsalar da, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan rapor gibi kritik raporların sonunda hükümetin tüm dikkatini konuya çekeceğini ve daha güvenli bir Kore için gerçek bir reformun temeli olacağını umuyorlar.